2019. október

Hétfa tanulmány

A HÉTFA új tanulmánya a fenntartható fejlődés és az államháztartás kölcsönhatásait vizsgálja

„A fenntartható fejlődés és az államháztartás kölcsönhatásai, a vízgazdálkodás példáján” címmel készült el a HÉTFA Kutatóintézet új tanulmánya, a Költségvetési Tanács megbízásából, a REKK Kft. közreműködésével.

A tanulmány a vízgazdálkodás működésének a költségvetés hosszú távú egyensúlyára gyakorolt hatását elemzi. A téma egyre sürgetőbbé válik, mivel a hosszú távú költségvetési fenntarthatóság kérdéskörében a természeti erőforrások szűkösebbé válása és a klímaváltozásból eredő hatások begyűrűzése egyaránt növekvő kockázati tényezővé vált.

A természeti erőforrásokkal való gazdálkodás esetén a fő kérdés annak vizsgálata, hogy az állami tulajdonban lévő természeti erőforrásokkal, készletekkel való gazdálkodás közgazdasági eszközrendszere megfelel-e a megőrizve hasznosítás szempontjának.

A tanulmány a vízgazdálkodás működését és hatását az államháztartásra a szektor három feladata mentén vizsgálja: a) víziközmű feladatok: víz és szennyvíz-szolgáltatás; b) árvízvédelem; c) vízkészlet- gazdálkodás (felszíni alatt és felszín felett egyaránt).

A víziközmű beruházások hatását az ország makrogazdasági folyamataira és különösen a költségvetésre munkánk a HÉTFA-CGE modell segítségével számszerűsíti. A főbb eredmények szerint Az ágazati tőkeállomány már jelenleg is vélhetőleg alulbecsült értéke beruházások nélkül 2035-ig kevesebb, mint felére csökkenhet, azaz összességében a várható meghibásodások és vízminőségi problémák száma drasztikusan megugorhat. Ez költséges adaptációt igényel a fogyasztók részéről, továbbá negatívan érinti az adófizető ágazatok termelékenységét is.

Balás Gábor, a HÉTFA igazgatója a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) közösen rendezett konferenciáján mutatta be a tanulmányt. A prezentáció itt érhető el.

forrás: https://hetfa.hu/2019/10/16/a-hetfa-uj-tanulmanya-a-fenntarthato-fejlodes-es-az-allamhaztartas-kolcsonhatasait-vizsgalja/

Látogatottság

Month 190

All 3973

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Nyitvatartás

7-18 óráig

KEHOP 5.4.1

Projekt azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00287
Projekt címe: Szemléletformálási programok megvalósítása a Noszvaji Figedy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában
Kedvezményezett neve: ETK
Szerződött támogatás összege: 4,22 millió
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezés: 2021. október 14.

KAPOCS

Elménysuli

Hulladékcsökkentés

Okosan a pénzzel

Diákigazolvány

Programok

Iskolagyümölcs program képeIskolatej program képe

Iskola rendőre programKézilabda program plakát

Pályázataink

Comenius CECCY logo

TIE pályázat elismerés

Határtalanul

Határtalanul pályázat képe

Kövess minket